Een beknopte geschiedenis van de Wallen

plattegrondOm over de Wallen te kunnen schrijven, om een duidelijk beeld van dit deel van Amsterdam te krijgen, moeten we een stukje terug in de tijd. Hoe is deze wijk ontstaan?

De Wallen is de oudste wijk van Amsterdam. In de strijd tegen de overstromingsgevaren van de Amstel en de Zuiderzee werden omstreeks 1300 de eerste grachten gegraven, aan de oosterzijde de Oudezijds Voorburgwal en aan de westerzijde de Nieuwezijds Voorburgwal. De bijbehorende aarden palissades werden wallen genoemd, waaraan de buurt zijn naam dankt. De eerste contouren van het huidige Wallengebied verschenen met de komst van de Oudezijds Achterburgwal en de Spuistraat (indertijd nog de Nieuwezijds Achterburgwal.

In deze tijd groeide Amsterdam flink door de Oostzeehandel met onder andere Hamburg. De ladingen moesten via de grachten de stad in, wat zorgde voor een grote stedelijke groei. Zeelui die wachtten tot hun schepen weer de zee op gingen zochten hun vertier op de Wallen, in de vele bordelen en kroegen. Naast de rol in de handel speelt de Wallen echter nog steeds een grote rol op het gebied van religie, getuige de vele kerkjes en kloosters in het gebied.

Vanaf De Gouden Eeuw ging het helemaal hard met Amsterdam. Door de toestroom van buitenlandse koopmannen, geleerden en geestelijk leiders groeide Amsterdam uit tot een toonaangevende stad in de wereld op gebieden als handel, wetenschap en kunst. De Wallen floreert in deze tijd vooral als havengebied.

De groei zette door tot de 19e eeuw, waarna deze stagneerde. Mindere economische tijden zorgden voor een verkrotting van de Wallen, waar de handelaren wegtrekken en de zeemannen blijven. Omdat prostitutie op veel plekken in Nederland verboden wordt komen prostituees naar de Wallen voor werk. Het blijft decennialang een typische volkswijk, geliefd door Amsterdammers.

Amsterdamse prostituees in de Trompettensteeg

Amsterdamse prostituees in de Trompettensteeg

Deze gematigde toon verandert echter in de jaren ’60, door enkele brute moorden op prostituees. Officieel is de prostitutie altijd verboden geweest, sinds 1578 al, maar het gedoogbeleid van de Nederlandse regeringen heeft voortzetting van het eeuwenoude beroep altijd toegestaan. Er komt meer discussie en de politie treedt strenger op tegen de criminaliteit. Om verloedering van de wijk tegen te gaan lanceert de gemeente Amsterdam in 2007 Project 1012 om criminele zaken op de Wallen aan te pakken. De Wallen moet weer van Amsterdam worden.

Reageren? Dat kan! Laat uw reactie onderaan de pagina achter!

Prostituees protesteren tegen de sluiting van bordeelramen

Prostituees protesteren tegen de sluiting van bordeelramen

Advertenties

One comment

 1. Mark van der Beer · augustus 19, 2015

  Even een correctie, prostitutie is niet altijd verboden geweest in Nederland. Sterker nog, prostitutie is meer niet verboden dan wel verboden geweest in de geschiedenis. Want alhoewel prostitutie omstreeks 1570 illegaal werd (daarvoor was het dus niet illegaal), werd dit in 1811 weer opgeheven toen de Fransen Nederland betraden.
  De Fransen introduceerde in Nederland het model om prostitutie niet te verbieden, maar wel streng toezicht te houden.

  Rond 1889 introduceerde steeds meer steden een bordeelverbod, wat in 1911 uiteindelijk leidde tot een landelijk bordeelverbod. Prostitutie zelf was echter nog steeds gewoon toegestaan.
  Rond 1981 kwamen stemmen op om het bordeelverbod weer op te heffen, en het duurde uiteindelijk tot 2000 totdat dit bordeelverbod uiteindelijk opgeheven werd. Prostitutie was immers al niet illegaal meer, maar men wilde wel streng toezicht houden, dus introduceerde men een systeem waarin prostitutie alleen nog werd toegestaan onder stricte regelgeving (regulering).

  Feitelijk was prostitutie dus al sinds 1811 toegestaan, alleen alles rondom prostitutie (bordelen, pooiers, etc) werden vaak verboden. Prostitutie was eeuwen lang zelf dus niet aan regels gebonden, totdat in 2000 men met de opheffing van het bordeelverbod tevens met allerlei regels kwamen voor prostitutie zelf, wat resulteerde in de huidige problematiek van repressie van de overheid ten aanzien van prostitutie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s